sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Vinkkejä Curacaolle ja Curacaolla matkailuun

Viimeisin pitkä reissumme oli kuluvan vuoden helmikuussa tehty 10 yön lomamatka eteläisellä Karibialla sijaitsevalle Curacaolle. Olemme olleet Karibialla kahdesti aiemmin ja nyt halusimme jonkin sopivan pienen kohteen, jonka ehtisi koluta läpikotaisin hyvin rennolla aikataululla. Siihen Curacao oli nappivalinta! 

MIKSI MATKUSTAA:

Karibia on meidän mielestämme mahtava alue leppoisaan lomailuun! Säät ovat Suomen talvella erinomaiset, hiekka valkoista ja meri turkoosi. Pienillä saarilla on kohtuullinen määrä tekemistä, joten kymmenessä päivässä ehtii hyvin kiertää koko saaren ja vielä löhötä kirjan kanssa rannalla. Saari on kaunis, rantoja on paljon (yli 30), snorklaus hyvää, ilmeisesti sukeltaminenkin on hyvää ja ilmapiiri rento! Ei ehkä sovi kovin omaleimaista kulttuuria kaipaavalle, kaikkea turismia inhoavalle supertravellerille tai sellaiselle, joka rakastaa vaikka Dubain kiillotettua julkisivua. Kaikkialla on vähän ränskää, Hollantilaisia on paljon (syy jäljempänä) ja amerikkalaiset jättiristeilijät pysähtyvät saarella. Johtuen ehkä saaren pienuudesta, se ei tunnu turistirysältä: esimerkiksi paikalliset käyvät ihan samoissa ravintoloissa kuin turistitkin. Hollantilaisen arkkitehtuurin sekoittuminen karibialaiseen tunnelmaan on uniikki sekoitus.




LENNOT:

Curacaolle pääsee matkaamaan pääasiassa USA:n tai Hollannin kautta. Curacao kuuluu Hollannille, joten sieltä tehdään paljon pakettimatkoja saarelle. Edullisimmat ja nopeimmat lennot löytyivät paikallisen Tuin kautta (Suomessa entinen Finmatkat, Hollannissa ennen nimeltään Arke). Matka-aikaa kertyi mennessä vaihtojen kanssa vuorokauden verran. Meillä oli ostettuna erikseen Helsinki-Amsterdam -väli ja Amsterdam-Curacao eli laukut piti välissä hakea hihnalta ja kantaa seuraavalle lennolle. Amsterdamista Curacaolle lento kesti n. 13 tuntia ja takaisin n. 9 tuntia.

Jenkkilän kautta matka-aikaa olisi tullut roimasti lisää (ainakin 10 tuntia) ja käytännössä ainakin yksi yö joko Miamissa tai New Yorkissa, jossa olisi pitänyt vielä vaihtaa välissä kenttää. Jos valitsee tämän vaihtoehdon, on hyvä huomioida myös, että ESTA pitää olla voimassa. Mikäli haluaa yhdistää reissuun myös jomman kumman näistä kaupungeista, tämä voi olla hyvä reitti. 

Curacaolle tehdään myös Suomesta pakettimatkoja, mikä on varmasti helpoin, mutta ei missään nimessä edullisin vaihtoehto.

Meillä meno-paluu lentojen hinnaksi tuli kahdelta n. 1300€ (helmikuussa).


MAJOITUS:

Hotelleja löytyy monenlaiselle budjetille. Itse lähdimme siitä, että katsoimme läpi suomalaisten matkatoimistojen käyttämät hotellit ja rajasimme ne pois. Halusimme yöpyä pääkaupunki Willemstadissa, sillä sieltä oli helppo liikkua eri puolille saarta (lisää tästä jäljempänä) ja paljon ravintoloita ja muuta tekemistä iltaisin.





Pietermaain aluetta, jossa hotellimme sijaitsi, on ehdottomasti suositeltava! Paljon hyviä ravintoloita kävelyetäisyydellä ja ihan keskustaan myös kävelymatka. Ranta ei sovellu uimiseen, mutta meidän hotellissamme oli varsin hulppea uima-allas. Hotellissamme oli myös klubi, joka oli varsinkin perjantai-iltaisin saaren kuumin menomesta ja se valitettavasti häiritsi pe-la öinä enemmän kuin vain vähän. Jos on itse bailuhirmu, suosittelen varauksetta: http://sainttropezcuracao.com/new2/index.php/en/ Jos menee mielellään ajoissa nukkumaan, suosittelen varauksella. Henkilökunta on superystävällistä ja avuliasta ja perjantai-iltaisin saa huoneeseen korvatulpat sekä drinkkiliput. Kannattaa ottaa huone meriparvekkeella, se on sen arvoista! 









Jos nyt lähtisin matkalle, varaisin huoneen hotelli Bijblauwsta: http://www.hotelbijblauw.com,  ostaisin päivälipun nauttimaan Saint Tropezin altaasta ja söisin sen ravintolassa jonakin iltana. 

Hotellista maksoimme kymmeneltä yöltä aika tasan 1000€.

Yksi vaihtoehto majoittumiselle on yöpyä eri puolilla saarta. Esimerkiksi saaren keskiosissa on useita pieniä majataloja, landhuiseja, jotka tarjoavat B&B -tyylistä majoitusta. 

HINTATASO:

Karibialla ei ole erityisen halpaa. Ravintolassa ruoka on aikalailla Suomen hinnoissa, riippuen tietysti missä syö. Katuruokaa saa aika edullisesti. Rannoilla palvelut vaihtelevat ja osassa rannoista joutuu maksamaan sisäänpääsyn ja/ tai rantatuolin vuokran. Hinnat ovat muutamia euroja ja takaavat yleensä sen, että rannalla on esimerkiksi vessa. Auton vuokraus oli edullista ja bensa n. 0,50€/l ! 

Curacaolla käyvät hyvin yhdysvaltojen dollarit. Paikanpäällä pankissa voi vaihtaa paikallisia guldeneitä.

LIIKKUMINEN:

Taksit ovat kalliita. Julkista liikennettä on Willemstadissa. On virallisia busseja (emme käyttäneet) ja sitten on ”busseja”, jotka ovat käytännössä pieniä pakuja, joissa on penkit. Tällaisen ”bussin” voi pysäyttää käytännössä minne vaan ja se jättää kyydistä käytännössä missä vaan. Matkaa maksaa euron-pari. Näillä kuljimme paljon lähirannalle (Mambo Beach) ja takaisin. 

Jos saarta haluaa nähdä, on vuokrattava auto. Ajaminen saarella on helppoa. Saarta kiertää yksi tie, eksyminen on lähes mahdotonta. Willemstadista ihan läntisimpään kärkeen ajaa n. 45 minuuttia eli välimatkat ovat lyhyitä. Parhaat rannat ovat juuri saaren länsipuolella ja sinne pääsee vain autolla. Maksiminopeus teillä on 70km/h, mutta paikalliset saattavat ajaa vähän kovempaakin. Silti liikenne on turvallisen oloista, emmekä törmänneet hiuksia nostattaviin ohitustilanteisiin kuin ehkä kerran. Kaikki liikennesäännöt eivät meille täysin auenneet, liikenne tuntui kuitenkin toimivan fiilispohjalta varsin jouhevasti.

Automurtoja tehdään jonkin verran. Autoon ei kannata jättää mitään tavaroita poistuessaan. Saimme lisäksi neuvon olla lukitsematta auton ovia, etteivät mahdolliset murtautujat hajota autoa. Me kuitenkin lukitsimme ovet ja säästyimme myös varkailta.

RUOKA: 

Tarjonta on varsin kansainvälistä. Söimme useassa ravintolassa, ostimme hodareita katuruokakojuista ja grilliruokaa rantabaareista. Muutama ravintolavinkki:

PLAZA BIEU: Aitoa paikallista ruokaa tarjoaa Plaza Bieu, jossa ruokaa myydään vähän kauppahallihenkisessä ympäristössä: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147278-d2105905-Reviews-Plaza_Bieu-Willemstad_Curacao.html



FISHALICIOUS: Saaren parhaan aterian tarjosi (vähän hassusta nimestä huolimatta) kalaravintola Fishalicious: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147278-d1758427-Reviews-Restaurant_Fishalicious-Willemstad_Curacao.html Aika tyyris, mutta hintansa arvoinen. Hyvä viinilista!

SOL FOOD: Erinomaista ja halpaa pitsaa saaren länsikärjen lähettyvillä. https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147277-d1061538-Reviews-Sol_Food-Curacao.html Omistajapariskunta on todella herttainen ja heiltä saa mukaan todella kattavan oppaan saaresta. Ravintola on pieni ja auringonlasku terassilta hieno, joten pöytä kannattaa varata etukäteen. Varsinkin, kun paikka on auki vain pe-su. Sunshine ja David myös majoittavat vieraita, joten yöpaikkaa voi kysellä.

KOME: Trendikäs ruokapaikka Pietermaain alueella, jossa huippuhauska henkilökunta: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147278-d3702605-Reviews-Kome-Willemstad_Curacao.html . Ruokaa hyvää, muttei halpaa.

Kome

SCUBA LODGE: Scuba lodge oli aivan hotellimme vieressä. Ruoka kohtuullista ja keskihintaista. https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147278-d4570826-Reviews-Scuba_Lodge_Restaurant-Willemstad_Curacao.html




GINGER: Kiinnostava ravintola, joka yhdistelee karibialaisia ja aasialaisia makuja. Viikonloppuisin livemusiikkia. Ruoka hyvää ja keskihintaista.

Ginger

Aamiainen oli hyvää omalla hotellillamme, mutta parasta aamiasta söimme Bijblauw-hotellilla. Ajauduimme sinne ensimmäisen kerran, sillä se oli lähellä olevista paikoista ainoa, joka avasi jo seitsemältä ja aikaerorasituksen takia olimme yleensä aikaisin hereillä. Palasimme monta kertaa uudelleen herkullisen ruoan ja huokeahkon hinnan perässä.

Hotelli BijBlauwssa aamiaisella
MILES JAZZ CAFE: Hyvä jazz-baari, jossa henkilökunta on todellakin vihkiytynyt asialle. Tarjolla hollantilaista pubiruokaa ja livemusiikkia pe-la: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g147278-d3958912-Reviews-Miles_Jazz_Cafe-Willemstad_Curacao.html

Emme käyneet, mutta jos iguana kiinnostaa lautasella, Jaanchies on oikea osoite. Sijaitsee saaren länsiosassa: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g1724323-d1046541-Reviews-Jaanchies_Restaurant-Sabana_Westpunt_Curacao.html

Iguana hiekalla


TEKEMISTÄ, NÄKEMISTÄ, KOKEMISTA:

RANNAT: Rannat ovat Curacaon valttikortti, niitä kannattaa kiertää. Curacaon rannat eivät ole pitkiä, vaan enemmän lahden poukamia. Silti todella kauniita! Meistä parhaat olivat:

- Mambo Beach on curacaolaisittain pitkä ja kiva ranta lähellä Willemstadia. Helppo mennä julkisilla. Paljon palveluita, ravintoloita, kauppoja ja varsinkin viikonloppuisin menoa ja meininkiä. 

Mambo Beach


Paras ranta oli mielestämme Cas Abao, missä rannan kauneus yhdistyi siisteihin vessoihin, suihkuihin ja hyvään ruokaan. Päädyimme viettämään rannalla koko päivän, vaikka muuta oli suunniteltu. 

Cas Abao

Cas Abao


Ehdottomasti parasta snorklausta oli Playa Porto Marilla. Ranta oli muutenkin mukava ja siellä on hyvä ravintola. Suosittelemme uimakenkiä, korallia on paljon.

Playa Porto Mari


Playa Kalki on saaren länsikärjessä. Viehättävä pieni ranta. Hyvä paikka snorklata ja sukeltaa, mutta meille sattui hyvin tuulinen päivä ja vaikka ainakin Ani pitää itseään loistavana uimarina, aallot hirvittivät liikaa. Myös täällä on ravintola ja siistit vessat.

Playa Kalki



Grote Knip on myös paikallisten suosiossa. Kaunis ranta ja paljon ihmisiä. Karmeat vessat. Rannalla on grillikioski, jossa äkäinen nainen grillaa todella hyvää kanaa. Mukava paikka snorklailuun myös aloittelijoille, sillä aallot ovat maltilliset.

Grote Knip


Ei todellakaan uimaranta, mutta vaikuttava näky on saaren pohjoisrannikon Shete boka -puisto, jossa valtavat aallot lyövät kallioon. Paljon iguaaneja. Minkäänlaista varjoa tai muuta suojaa auringolta ei ole, joten paljon aurinkorasvaa, hattu ja runsaasti vettä mukaan (kuvasta poiketen mekko ei ole tänne hyvä asuvalinta).




Shete Boka


RETKET: Varasimme kaikki retket pari kuukautta ennen reissua ja silti emme saaneet aina varattua  ensisijaisia vaihtoehtoja retken järjestäjäksi. Kannattaa toimia etukäteen tai varautua tyytymään siihen, mitä tarjolla on.

- ATV: Otimme retken Eric’s ATV Toursilta. Mönkkäriajelulla pääsee näkemään saaresta sellaisia osia, minne ei pääse autolla. Lisäksi se oli huippuhauskaa! Me ajoimme kahdestaan yhdellä mönkijällä, tai Juho ajoi ja Ani istui kyydissä. :) Ajoimme saaren itäpuolen rannikkoa, kävimme aloe veraa kasvattavalla tilalla ja kalkkikiviluolassa, joka oli täynnä lepakoita. Opas otti valtavan määrän kuvia ja saimme ne mukaan cd:llä, mikä oli meidän mielestä vähän vanhanaikaista. Opastus mönkijällä ajamiseen oli perusteellista ja olo oli koko ajan turvallinen. Hiekka pöllysi ja koko ajan oli ihanan lämmin (=todella kuuma)! Vaatteet olivat ajon jälkeen sen mukaisessa kuosissa. Aurinko porotti täydeltä taivaalta, joten aurinkorasvaa sai lisäillä vähän väliä. Meillä oli mukana uikkarit ja suunnattiin ajon jälkeen suoraan rannalle uimaan.






- MOUNT CHRISTOFFEL: Saaren länsipuolella on luonnonpuisto (Christoffelpark), jonka keskellä nousee Christoffel-niminen vuori. Eräänä joulukuisena päivänä tuli huippuidea, että sinne pitää päästä kapuamaan, vaikka kokemusta meillä on tämän tyyppisistä aktiiviteeteista noin nollan luokkaa. Onneksi puisto tarjoaa mahdollisuuden varata mukaan opas! Oppaan kanssa kiipeämään pääsee myös ennen puiston virallista aukeamisaikaa, jolloin on huipulla ennen massoja ja saa ihailla maisemia kaikessa rauhassa. Lähdettiin ajamaan hotellilta ennen auringonnousua ja seitsemältä tavattiin opas portilla. Nousu kesti reilun tunnin. Vuoren rinteillä ei tuullut ollenkaan ja nousu jyrkkeni koko matkan. Lopussa sai jo oikeasti kiivetä. Retki sopii monen kuntoisille, mutta ei ole ihan helpoimmasta päästä. Matkalla näimme lintuja, iguaanan, kauriin ja tietysti erilaisia kasveja. Opas osasi kertoa paljon saaren luonnosta ja historiasta. Paljon olisi jäänyt ympäristöstä huomaamatta, jos olisimme olleet liikkeellä itsekseen. Pidimme muutamia taukoja ja evästimme kunnolla huipulla. Todella hieno kokemus ja hyvää kuntoilua! Täältäkin painelimme suoraan rannalle huuhtelemaan hiet mereen.






- KLEIN CURACAO: Parin tunnin matkan päässä sijaitsee nimensä mukaisesti pieni Klein Curacaon saari. Saarella on vanha majakka ja laivan hylky, pitkä valkohiekkainen ranta ja hyvä mahdollisuus nähdä kilpikonnia. Ani halusi ehdottomasti katamaraanipurjehdukselle tällä reissulla, joten retki saarelle varattiin Bounty Adventuresilta. Menomatka oli melkoista merenkäyntiä! Osa matkustajista oksensi koko matkan katamaraanin takana, mutta miehistö piti pahoinvoivista todella hyvää huolta. Itse pärjäsimme ihan hyvin, kun pysyttelimme kannella katse horisontissa. Pärskeet kastelivat läpimäriksi ja koska Karibianmeri ei ole mitään murtovettä, tuloksena oli popcorn-huulet ja tönköiksi kuivuvat vaatteet. Lentokaloja oli paljon. Kierreltiin saarella ja snorklattiin, nähtiin niitä kilpikonniakin! Puolilta päivin meidät haettiin takaisin katamaraanille, jossa miehistö oli grillannut ja laittanut lounaan tarjolla. Osa porukasta jatkoi sen jälkeen snorklailua veneestä, osa lähti vielä takaisin saarelle, mutta me varasimme hyvät paikat kannelta ja keskityimme auringonottoon. Takaisin Curacaolle mentiin purjeilla ja se oli ihan mahtavaa, niinkuin aina. Vaikka kaikki tekemämme retket olivat meille osuvia valintoja, tämä oli hienoin kokemus. Merellä on ihanaa olla.




LIKÖÖRITEHDAS:

Curacaolla valmistetaan kuuluisaa sinistä sitruslikööriä, mutta sitä aitoa Curacao-likööriä ei riitä vientiin asti ja kaikki Euroopassa myytävä onkin Euroopassa valmistettua. Likööriä saa Curacaolla melkein joka kaupasta ja mietimme, kannattaako tehtaalle ylipäätään mennä. Hotellilla asiaa pohtiessamme (kaikinpuolin ihana) henkilökunta kuitenkin kannusti tekemään kaiken minkä vain voi ja ehtii, koska "kun kerran olette täällä". Niinpä mekin otimme eräänä iltapäivänä suunnaksi Willemstadin liepeillä sijaitsevan tislaamon. Tehtaaseen ja sen historiaan saa tutustua omatoimisesti ja lopuksi tarjoillaan maistiaisia. Tehtaanmyymälästä voi ostaa likööriä tuliaisiksi (huom, tuontirajoitukset!), mutta samaan hintaan tai jopa halvemmalla liköörinsä voi hankkia niistä ihan tavallisista kaupoista. Tehtaassa käymällä tutustuu samalla myös saaren paikoin synkkään historiaan orjineen, siksikin kannattaa pistäytyä.






BONUS-huomio: 


Olemme olleet kahdesti Karibian risteilyllä. Mikäli haaveilee budjettimatkasta Karibialle, tulee kokemuksemme mukaan risteily (ainakin itse varaten ja tarjouksia kytäten) kaikkein edullisimmaksi. Risteilyllä rahaa ei juuri kulu ruokaan, koska ne kuuluvat risteilyn hintaan, kun taas Curacaolla meillä meni helposti päivässä satanen kahdelta syömiseen. Söimme kyllä paljon ravintoloissa ja halusimme myös makuelämyksiä, joten kaikki ruokapaikkamme eivät olleet halvimmasta päästä. Tietenkään risteilyllä ei pääse kovin syvällisesti tutustumaan yhteen saareen tai maahan, mutta karibialaisesta menosta pystyy kyllä nauttimaan. Risteily ei myöskään ole kaikille. Ehkä kirjoitetaan siitä oma vinkkipaketti, jos kiinnostusta on.

ps. Tässä myös kattava postaus ja hienoja kuvia Curacaolta in English: http://copenhagencakes.com/.../01/17/my-guide-to-curacao/

1 kommentti:

  1. Kiva reissutarina ja ensi viikolla ollaan lähdössä 10vrk matkalle Curacaolle. Tästä sai kivoja vinkkejä. Hienoja kuvia.

    VastaaPoista