maanantai 13. kesäkuuta 2016

Viisi vinkkiä Pariisiin

Paris, mon amour! Anin mielestä maailman paras kaupunki!



Pariisiin matkaajille on tarjolla hyviä vinkkejä pilvin pimein ympäri intternetsiä ja kirjakaupan hyllyt notkuvat oppaita (Mondon opas on oma suosikki!), onhan se maailman suosituin matkakohde. Itse suuntaamme tänä kesänä toisaalle, mutta haluaisimme jakaa pari hyväksi havaittua kohdetta, joista toivottavasti olisi iloa sekä ensikertalaiselle että Pariisissa jo käyneelle. Mukana tietysti kuvia nojatuolimatkailua varten. Alla olevat vinkit on alunperin julkaistu Facebook-yhteisössämme sarjana ja nyt ne löytyvät lisäksi kootusti täältä blogin puolelta. 

1) Kiipeä Eiffel-tornin portaat

Ensimmäinen hyväksi havaittu vinkki Pariisin matkaajille liittyy siihen itsestään selvään eli Eiffel-torniin. 

Ensimmäisellä Pariisin reissulla Ani kiipesi torniin portaita, koska rappuihin ei tarvinnut jonottaa ja se maksoi vain vitosen. Hissi olisi ollut parikymppiä ja jono melkoinen. Kapuaminen oli todella hyvä kokemus! Huimasi ja hapotti, mutta portaissa on paljon mielenkiintoisia tietoiskuja tämän Pariisin 1889 maailmannäyttelyyn valmistuneen tornin rakentamisesta. Ja onhan kiipeämisessa myös tunnelmaa. Portaat on tullut kavuttua tämän jälkeen vielä kahdesti eli vahva suositus kävelylle! Portaita on kaikkiaan 1665 kappaletta.
Jono portaisiin...

...ja jono hissiin.

Ensimmäisellä tasanteella on mukava kahvila (hinnat Pariisilaisittain tyyriit), josta saa esimerkiksi jäähilejuomia taukoa pitäessä. Kävellen pääsee vain keskimmäiselle tasanteelle asti, mikä on korkeanpaikankammoiselle ihan tarpeeksi. Huipulle haluavat huimapäät voivat toiselta tasanteelta ostaa erikseen lipun hissiin. Kokonaishinta jää edelleen edullisemmaksi kuin pelkästään hissillä kulkiessa ja onpahan jotain millä kehuskella loman jälkeen (esimerkiksi: "Kiipesin muuten Eiffel-tornin portaat!" Lisäansioksi katsotaan suoritus helteellä tai talvella). Tornissa on myös mm. Michelin-luokan ravintola ja matkamuistomyymälä. Jos ylöspäin menossa oli riittävästi kuntoilua, hissillä pääsee aina maksutta alas.





2) Brunssille tai drinkeille Hotel Particulieriin


Hotel Particulier on Hermés'n suvulle kuulunut talo 1800-luvun puutarhoineen. Nimensä mukaisesti se toimii tosiaan hotellina ja siellä voi tietysti yöpyä. Huonehinnat lähtevät n. 500€:sta/ yö. Hotellissa ovat kuulemma Pariisin matkallaan yöpyneet esimerkiksi Brad ja Angelina. 




Jos taskusta ei kuitenkaan löydy muhkeita määriä rahaa/massii/pätäkkää/tuohta, niin ainutlaatuisesta ilmapiiristä pääsee nauttimaan edullisemminkin. Hotellilla on tarjolla sunnuntaisin (joskus myös lauantaisin) kaksi brunssikattausta ja illalla hotellin baarissa voi käydä drinkeillä. Brunssi pitää varata etukäteen. Meillä oli lento sunnuntaiaamuna, joten varasimme brunssin klo 12. Kävimme hetken katselemassa menoa Montmartren kukkulalla ja suuntasimme sitten syömään. Puutarha on todella kaunis, joten kesällä matkaavien kannattaa varauksen yhteydessä toivoa pöytää ulkoa. Meille sattui sadepäivä, joten toiveesta huolimatta istuimme sisällä. Ei haitannut! Talon sisäpuolikin on nähtävyys. Brunssi on aika hintava, viime kesänä 38€/sierainpari, mutta ruoat tilataan listalta, se on todella hyvää ja palvelu huippuluokkaa. Vesipullo on muuten kallis ja Pariisissa hanavesi täysin juomakelpoista, joten siinä voi halutessaan säästää. 






Paikalle on vähän vaikea löytää. Mustan rautaportin vieressä painetaan summeria ja kerrotaan millä asialla ollaan. Portin läpi päästyään pitää vielä hieman suunnistaa perille. Nettisivuilla voi tutustua hotelliin tarkemmin ja sieltä löytyy niin hyvät ohjeet kuin mahdollista paikan löytämiseksi: https://en.hotel-particulier-montmartre.com

3) Taideannos Musée de l'Orangeriessa

Jos haluat Pariisin kokemusten joukkoon taidetta, mutta ajatus Louvren loputtomista käytävistä uuvuttaa, suosituksemme on Musée de l'Orangerie. Museo on ihan Place de la Concorden (missä suuren vallankumouksen aikaan seisoi giljotiini) kulmilla. Vetonaulana ovat Claude Monet'n maalaukset lumpeista, jotka on sommiteltu Monet'n oman suunnitelman mukaisesti ympyrähuoneisiin. Monet lahjoitti maalaukset Ranskalle ensimmäisen maailmansodan jälkeen rauhan monumentiksi ja ihmisten virkistykseksi. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyjä. Ihmisiä otetaan sisään kohtuullinen määrä kerrallaan, joten maalauksia saa ihailla melko rauhassa ilman valtavaa tungosta.
Täysihintainen pääsymaksu on 9€. Alle 26-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät (kuten kaikkiin Pariisin museoihin) maksutta. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kaikilla on museoon vapaa pääsy. Jos ostaa liput ennakkoon netistä, pääsee museoon kulkemaan "priority"-jonossa hieman nopeammin. 
musee-orangerie.fr



4) Tosi Turistille: Illallisristeily Seinellä

Pariisin ihanimpia puolia on sen aitous: Pariisilaiset ovat sopivan töykeitä (ei imelää turistien mielistelyä), ihmiset vaivattoman tyylikkäitä ja kusi haisee ydinkeskustan ulkopuolella (aivan ihanaa...  ). Ranskalaiset ovat yleisesti ottaen ylpeitä omasta maastaan ja ruokakulttuuristaan, joten esim. hyviä ruokapaikkoja ei tarvitse varsinaisesti etsiä.
Mutta jos haluaa tehdä jonkun Tosi Turistin listalle kuuluvan retken, risteily Seinellä on ehdottomasti sellainen! Ja mitäpä muuta sitä matkallaan koskaan on, kuin turisti. Viime kesänä päätimme mennä tämän suhteen all-in, ja varasimme oikein illallisristeilyn. Niitä on tarjolla pilvin pimein ja Tripadvisorissa tuli vietettyä hetki jos toinenkin etsiessä sitä oikeaa. 




Päädyimme valitsemaan tunnelmallisen pienen puulaivan, Bateau Califen. Risteilyn hintaan kuului lasillinen kuohuviiniä ja kolmen ruokalajin illallinen. Ruokalajeissa oli hieman valinnanvaraa, mutta jos on tosi nirso tai valtavasti allergioita, voi olla hankalaa. Risteilyllä livuttiin auringonlaskussa monen tutun nähtävyyden ohi ja oltiin sopivasti Eiffel-tornin kohdalla, kun siihen sytytettiin valot. Olimme valintaamme tyytyväisiä, kun katselimme vastaavaa pakettia tarjoavia jättimäisiä, loisteputkin valaistuja laivoja. Ruokakin oli hyvää. 

Kesällä matkustavia suosittelemme tekemään varauksen ajoissa, että saa paikat ulkoa! Sisäpuolella ei ole ilmastointia ja meidänkin päivälle sattui yli 30 asteen helle... Viileämpinä vuodenaikoina sen sijaan sisällä istuminen on varmasti mukavaa. 





Jos haluaa nauttia Seinestä paikallisempaan tyyliin, kannattaa suunnata piknikille. Leipomosta patonki kainaloon ja viinipullo kaupasta (erinomainen viinikauppa tässä: http://www.nicolas.com/en/store-finder , yläkerrassa hyvä ravintola) ja rannalle istuskelemaan. Hyvässä lykyssä saa kutsun johonkin porukkaan ja ilta jatkuu pitkään hyvissä juhlissa. 
5) Chateau de Versailles



Onhan se nyt mahtava! Versailles ei varsinaisesti ole edes Pariisissa, mutta riittävän lähellä. Taustaksi kerrottakoon, että Ludvig "Aurinkokuningas" XIV on Anin lempihahmo historiassa ja Sofia Coppolan Marie Antoinette -elokuva on korkealla lempileffojen listalla. Vierailu Versailles'ssa oli pitkäaikaisen haaveen täyttymys. Kunnon fanityttönä tuli ostettua superliput, joilla pääsi kiertämään ihan kaiken. Versailles päivänä tehtiinkin reissun kävelyennätys ja mittariin kertyi reilut 23 kilometriä. Polkupyöriä on tarjolla vuokrattavaksi, jos kävely alkaa tympiä.




Jos olet vähemmän fani(tyttö), kapeammallakin otannalla saa ihan hyvän kuvan suureen vallankumoukseen johtaneesta aristokraattien elämästä. Paikalla kannattaa olla ajoissa! Me tulimme jonoon 15 minuuttia aukeamisen jälkeen ja päädyimme jonottamaan sisään toista tuntia ennakkolipuista huolimatta. 
Jos haluaa kokea Versailles'ssa yhden asian, on puutarha aivan mieletön. Suorastaan sanoinkuvaamaton. Mikäli jatkaa vielä Petit ja Grand Trianonin suuntaan, löytää niiden ympäristöstä kauniita pienempiä puutarhoja. Marie Antoinetten kylää kohti suunnatessa on luettava karttaa huolellisesti, grottoon saattaa eksyä (kokemusta on!  ) Edelleen, koska meidän matkassa oli yksi fanityttö, mentiin puutarhassa hengailussa päätyyn asti ja vuokrattiin jopa soutuvene tekojärvellä soutelua varten, haha! Airot olivat surkeat ja itäisestä maanosasta kotoisin olevat kanssasoutelijat aikamoisessa pulassa paattiensa kanssa, mutta ainakin veneen kyydissä istuminen ja joutsenien katselu oli hauskaa. Jos haluat nähdä erityisesti suihkulähteitä, kannattaa katsoa nettisivuilta milloin ne ovat päällä. Puutarhaan pääsi ennakkolipulla jonon ohi.
Jos puutarhassa pitäisi valita yksi asia tehtäväksi, valinta osuisi pikniköintiin. Piknik-kulttuuri on linnan alueella todella rento ja ympäristö tietysti super viehättävä. Omat eväät saa ottaa mukaan ja (luonnollisesti) myös viiniä tai shampanjaa. Kahviloita on useampia ja kioski, josta voi ostaa syötävää. Linnan etupihalla on Ladureen myymälä, jos haluaa napata mukaan macaron-leivoksia. Ihmisiä oli kertynyt syömään paljon ja isojakin perhekuntia. Roskia ei näkynyt missään, joten oletettavasti ihmiset keräsivät ne tunnollisesti pois.






Let them eat cake!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti